gsm.: +386 41 69 77 37  mail:

O nas

POSLANSTVO ŠTIRIH SRC na 1+3

Dragi ljubitelji razkošnih zakladov narave, dediščine in pristnih okusov. Prisrčno dobrodošli na moji rojstni domačiji v Kačičah, kjer kot že šesta generacija Belajevih na hišni številki 13 nadaljujem tradicijo predanosti naravi in dediščini.                                                               

Vabim vas, da vstopite v moj svet in spoznate rastlinski svet v zavetju edinstvenih suhih kraških zidov, kjer vam ponudim izvorne podobe, vonje in okuse naših krajev. Pred vami se bo odvila živa predstava, kjer boste kot aktivni soustvarjalci, raziskovalci in okuševalci spoznavali čare in koristi osebnega druženja z naravo.

 

Območje za čutno zaznavanje, učenje ali zgolj sproščen terapevtski odmik od vsakodnevnih izzivov so naši zeliščni vrtovi, kjer se boste med sprehodom po naravni lekarni okrog 130-ih  vrst in sort zdravilnih rastlin,  dišečih začimbnic in divjeraslih užitnih rastlin lahko prepustili omamni aromaterapiji na prostem.

V hišnem začimbnem nasadu boste srečali Saturejo, kraško divjinko, ki vam razkrije zdravilne in kulinarične čare dišavnega hišnega zlata - kraškega šetraja in drugih mediteranskih začimbnic, ter vas popelje še v osrčje domačije – v staro hišo s črno kuhinjo in spahnjenco, kjer se je natanko pred 180 leti začela pisati zgodovina Belajevih. 

Doživetje utripa življenja kraškega človeka in vitalne dolgoživosti domačije na izviren način spremljajo kulinarični hodi iz moje Žive kuhinje, ki so kombinacija domačih jedi, izvrstnih lokalnih proizvodov in svežih hišnih začimb. Seveda jedi bogatijo tudi ščepci koristnih informacij o karakterju in vsestranski uporabnosti začimb - teh odličnih podpornic našemu zdravju v kulinariki in fitoterapiji.

Začinjeno je tudi bivanje v Satureji, Lavandi in Baziliki. Doživetje naravnega utripa gre iskati pri izvoru. V treh nadstandardnih šotorih ob centralnem zeliščnem vrtu ste dobrodošli vsi, ki iščete aktiven, varen in intimen oddih v naravnem dišečem kraljestvu. Ki želite bi(va)ti notri, a hkrati zunaj, na zraku. Kraškem. Ki je poseben - svež, čist in aromatičen.

Za popolno izkušnjo lahko obisk zaokrožimo še z družabnim programom, najraje pevskim. Ljubezen do glasbenega odra izvira že iz otroštva. Ostajam mu zvesta. Na kraškem borjaču obdanim s kraškim zidom v vlogi avditorija, za mogočnimi zidovi akustične kraške hiše ali na zeliščnem vrtu z imenitno živopisano kuliso.                                                                                            

Rada zaključim z lastovkami. Te, le na videz krhke ptice, me učijo sobivanja z zakoni narave, so simbol poguma, vztrajnosti in predanosti. Njihov svobodni let je navdih za odprti pogled. Ko jeseni odidejo, si obljubimo, da se spomladi spet vidimo. Vedno znova. Iz generacije v generacijo. Vrata domačije so odprta.

 

Tudi za vas. Vljudno vabljeni!

 

Andrejka Cerkvenik, vaša gostiteljica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 


Projekt: trajnostna revitalizacija krajine na stiku Krasa in Brkinov – sonaravna revitalizacija Belajeve domačije je delno sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, pristop Leader.»Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007 – 2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje«.

© All rights Reserved, Belajevi 2013