gsm.: +386 41 69 77 37  mail:

O nas

predstavitev 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Belajeva domačija z zeliščnim vrtom je primer oživljanja  kraške identitete, naše krajine, dediščine, na  popolnoma svojstven, moj način. 

To je prostor, kjer je doma izvorna preprostost, pristnost,  domačnost.  Kraški ambient je unikaten ravno zaradi svoje preprostosti. Arhitekturno gre za kamen pobran v naravi in oblikovan na "1001 način" (šrle, jerte, konzole, šapi, stopnice, orodja, posode...). Kar se energije tiče, so kraški borjači prijeten prostor za druženje in sprostitev.

Želim, da ljudje vsaj za trenutek doživijo oziroma se preselijo v čas, ko se je živelo bolj mirno in so ljudje sobivali in sodelovali z naravo. V obdobju, ko smo v veliki meri zasičeni s stvarmi, ki jih velikokrat ne potrebujemo, se mi zdi zelo pomembno, da se človek spet vrne k sebi, si spočije telo in nahrani svoje srce.

Mi vam ponujamo štiri naša...srca... ogledno kraško domačijo, učno doživljajski zeliščni vrt, doživljajsko domačijo (vrtec naših malih živali) in borjač domačih pokušin.

Vsakemu obiskovalcu prepustimo, da si poišče njemu drago doživetje:

 • Nekomu bo važno, da si ogleda zeliščni vrt, mogoče v živo spozna oziroma kaj novega izve o  zdravilnih rastlinah, njihovih učinkih, mogoče spozna zelišče, ki mu bo  pomagalo k boljšemu počutju,  morda se bo navdušil nad katero od začimbnic oziroma spoznal užitno divjeraslo rastlino (užiten plevel). Različnih rastlin je okoli 160, odvisno od obdobja vegetacije (domačih kot tudi tujih). 
   
 • Nekomu bo važno samo, da v živo doživi to pestro paleto vonjav in barv, se  sprehodi ali posedi med zelišči...skratka, si privošči aromaterapijo v živo, kar tako, med rastlinami.
   
 • Morda bo kdo želel spoznati, kako vrtnarim. Res se mi zdi bistvenega pomena,  da čuvamo in ohranjamo našo zemljo zdravo in živo, jo spoštujemo in se vsak trenutek zavedamo, da nas hrani.
   
 • Nekomu bo pomembno, da začuti, kako so živeli pri nas nekoč. Del najstarejše hiše je preurejen v mini etno muzej s črno kuhinjo.
   
 • Morda bo koga zanimalo, kako smo se lotili sanacije domačije zunaj in notri, kakšne materiale smo uporabljali glede na to, da gre za stavbno dediščino.
   
 • Morda si boste zaželeli le sprostitve pod latnikom, morda namakanja nog v zeliščni vodi. Za vas imamo urejene mini počivalnice v permakulturnem vrtu.
   
 • Nekateri boste morda želeli zelišča poskusiti tudi na krožniku. Po predhodnem dogovoru pripravimo za skupine sveže okusne toplo/hladne prigrizke z našimi zelišči in odličnimi kraškimi in drugimi lokalnimi proizvodi. Naš poudarek  je na kakovostnih živilih, v dobršni meri  iz lokalnega okolja, živilih, ki so polnovredna, okusna, zdrava. 

  Občasno imamo na voljo tudi  inovativen hišni proizvod – zeliščno pivo. V sodelovanju z lokalno pivovarno in pivnico Flora smo v okviru projekta Las Krasa in Brkinov  izpeljali projekt izdelave naprave – stroja za varjenje manjših količin piva – hišno pivovarno, ki se jo da že kupit na trgu, samo za našo domačijo pa v pivovarni izdelujejo zeliščno pivo. Gre za butične serije, ki so občasno na voljo. Naslednja bo šetrajeva in žajbljeva. Predvidoma bo na voljo na naši domačiji prve dni v juliju.
   
 • Imamo tudi zanimivo ponudbo za otroke. V spomladanskih in jesenskih mesecih  organiziramo za šole in vrtce učno doživljajske obiske domačije v obliki praktičnih učnih delavnic prilagojenih različnim starosti otrok. Program delavnic je sestavljen tako, da so v  proces spoznavanja zelišč vključena vsa otrokova čutila: vonj, okus, vid, dotik. Otrokom omogočimo doživljanje zelišč , so aktivni udeleženci in v veliki meri tudi soustvarjalci. Za njih lahko pripravimo tudi zdravo malico.
   
 • Otroci se bodo med obiskom domačije lahko družili z našimi živalicami (kokošmi, račko, Mico Maco), si ogledali učni čebelnjak,  gnezdišča škorca in kmečkih lastovk, kar postaja čedalje večja redkost. Imamo namreč 4 aktivna lastovičja gnezda, na kar smo še posebej ponosni. Mi osrečujemo njih z nudenjem bivališča, one pa nas s svojo igrivo energijo. Tako jih imamo radi, da so postale del našega grba.

 


Projekt: trajnostna revitalizacija krajine na stiku Krasa in Brkinov – sonaravna revitalizacija Belajeve domačije je delno sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, pristop Leader.»Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007 – 2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje«.

© All rights Reserved, Belajevi 2013