gsm.: +386 41 69 77 37  mail:

O kraškem zeliščnem vrtu

Na našem učno doživljajskem zeliščnem vrtu se lahko sprehodite med živopisanimi barvami in zapeljivimi vonjavami okoli 150 vrst zdravilnih rastlin, aromatičnih začimbnic in divjeraslih užitnih rastlin. Sadna drevesa ter visok kamnit kraški suhi zid okoli vrta nudijo zavetje zeliščem in prenočišče raznovrstnim prebivalcem vrta.

Posedite lahko pod krošnjami dreves ali latnikom vinske trte in si odpočijte ob pogledu na čudežno zakladnico narave. S zapeljivimi vonjavami vas bodo razvajale tudi zbirke različnih vrst bazilik, žajbljev in met. Številni drobni, a skrbno domišljeni detajli bodo še dodatno popestrili ogled. Sprehodili se boste po potki v obliki srca in križa, opazili stopalne kamne v obliki spirale ali kače kot simbolu lekarništva, lahko si boste odpočili v naših počivalnicah oziroma v enem od intimnih kotičkov, ki so posejani po vrtu.

Idejo za ureditev centralnih sprehajalnih poti v obliki srca in križa smo na domačiji dobili zaradi steklene podobice, najdene v zidu med odstranjevanjem ometa v najsatrejšem objektu. Centralni vrt pred hišo je razdeljen na štiri tematske cone,  stranski vrtiček za staro hišo pa zapolnjujejo začimbnice, ki so uporabne v kulinariki.

Prednost tega vrta je, da lahko na enem mestu  v živo spoznate številne divjerasle kraške in gojene zdravilne rastline, užitne vrtne plevele ter veliko število različnih aromatičnih začimbnic. Velikokrat se namreč zgodi, da ljudje kljub prebiranju literature v naravi ne prepoznajo zdravilnih rastlin, veliko užitnih rastlin pa smatrajo za nadležen plevel.

Vrt je namenjen tako prepoznavanju rastlin kot tudi spoznavanju njihovih zdravilnih moči z vidika dognanj sodobne znanosti in izkušenj ljudskega zdravilstva.

Rastline so tematsko razdeljene po conah (zdravilne rastline, rastline kraškega travnike užitni in zdravilni »pleveli«, aromatične začimbnice…). Poleg spoznavanja rastlin na vrtu sta na ogled tudi hišna zeliščna zbirka in knjižnica.

vrt 6

 

vrt 5

vrt 9

 


Projekt: trajnostna revitalizacija krajine na stiku Krasa in Brkinov – sonaravna revitalizacija Belajeve domačije je delno sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, pristop Leader.»Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007 – 2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje«.

© All rights Reserved, Belajevi 2013