gsm.: +386 41 69 77 37  mail:

O vrtu naših živali

Našo domačijo plemenitijo tako divje kot tudi domače male živali.

Občudovanja vredne so kmečke lastovke (Hirundo rustica), ki vsako leto gnezdijo v gospodarskih poslopjih naše domačije. Letos imamo aktivna kar štiri gnezda in si obetamo velik lastovičji prirast. Dolga pot do Podsaharske Afrike, kjer preživijo zimo, onesnaženost ozračja, nastavljanje mrež, neugodne vremenske razmere, opuščanje živinoreje po kmetijah, vse to zahtevni izzivi, s katerimi se te prisrčne ptice srečujejo v svojemu življenju.
Pri nas so od nekdaj zelo dobrodošle, veslimo se trenutka, ko pridejo k nam v goste in oznanijo, da so pomladni dnevi pred vrati, in smo otožni, ko v začetku septembra v večjem številu pričnejo naznanjati svoj odhod. Tolažimo se s tem, da bodo kmalu spet v naši družbi.

lastovke 1

V duplu divjega kostanja si je dom uredila škorčja družina, ki je precej opazna in glasna v pomladnih mesecih. Včasih si misliš, da se med vejami skrivajo najmanj štiri različne vrste ptic, v resnici pa je to le spreten ptičji  imitator...škorec.

Imamo tudi 13 kokoši, ki se prosto pasejo na vrtu, nemo raco ter predvsem za otroke zelo atraktivna dva piščančka. Pa ne samo za otroke, tudi za odrasle je pogled na naše perjadno malo carstvo zelo zanimiv. Še posebej, če lahko sami naberejo jajca in jih okusijo v zeliščni frtalji.

frtalja

V sodelovanju s predsednikom društva kraških čebelarjev gostimo na domačiji tudi kranjske čebelice. Čebeljo družino in dnevni delovni proces si lahko obiskovalci ogledajo v živo skozi stekleno stranico panja.

Najnovejša pridobitev je mlada muca, ki bo najverjetneje imela terapevtsko poslanstvo. Vsaj taki so trenutni izgledi. Naročje je namreč njeno omiljeno počivališče.

 

 


Projekt: trajnostna revitalizacija krajine na stiku Krasa in Brkinov – sonaravna revitalizacija Belajeve domačije je delno sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, pristop Leader.»Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007 – 2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje«.

© All rights Reserved, Belajevi 2013